کتاب چون بوی تلخ خوش کندر

چون بوی تلخ خوش کندر نام کتابی است که «نشر ماهی» آن را به قلم وحید کهندل منتشر کرده است. این کتاب روایت کننده زندگی نامه فرهاد مهراد، ستاره موسیقی دهه پنجاه ایران است. فرهاد خواننده، آهنگ ساز و نوازنده پاپ راک اهل ایران است که بسیاری او را یکی از خوانندگان صاحب نام راک ایرانی می‌دانند. فرهاد مهراد اولین آلبوم راک اند رول انگلیسی ایران را منتشر کرد و البته این تنها وجه تمایز این خواننده با دیگر هم نسلی‌هایش نبود. ترانه‌های فرهاد را به گونه‌ای می‌توان ترانه‌هایی اعتراضی به اوضاع اجتماعی و سیاسی زمان خودش دانست.

آواز خواندن از دغدغه‌های اجتماعی در عصری که آوازهای عاشقانه بسیار هستند، نقطه عطف شکوفایی این خواننده بود. در این کتاب روایتی از سرگذشت فرهاد را می‌خوانید؛ بررسی آثار فرهاد و یا جایگاه فرد در جامعه سیاسی آن زمان از سوی نویسنده به صورت عمدی کنار گذاشته شده است. در این کتاب راجع‌به هر آن چیزی می‌خوانید که این خواننده و آهنگ ساز را در قامت یک انسان به “فرهاد مهراد” تبدیل کرده بود.

انتخاب عنوان چون بوی تلخ خوش کندر برای زندگی نامه فرهاد، استعاره‌ای از شخصیت و زندگی فرهاد است. در کتاب می‌خوانید که چگونه یک شخصیت منزوی، پر از دغدغه و چالش‌های سیاسی و اجتماعی اعتراضات خویش را در قالب کلمات بر زبان جاری می‌کند. فرهاد معتقد بود کم نیستند خواننده‌های صاحب سبکی که آوازهای عاشقانه سر می‌دهند، اما کمتر کسی پیدا می‌شود که دغدغه‌های مردم را بر زبان بیاورد. این کتاب تاکنون سه بار از سوی انتشارات نشر ماهی بازنشر شده است. نسخه آنلاین چون بوی تلخ خوش کندر را می‌توانید از سایت نشر ماهی دانلود کنید.

درباره کتاب چون بوی تلخ خوش کندر

امکان ندارد علاقه‌مند به موسیقی پاپ راک باشید اما فرهاد مهراد را نشناسید! فرهاد مهراد خواننده، آهنگ ساز و نوازنده پاپ راک است که 29 دی ماه 1322 در تهران متولد شد. بسیاری از افراد فرهاد را با اثرهای نام آشنا و درخشان او مانند بوی عیدی و گنجشکک اشی مشی یاد می‌کنند. کتاب چون بوی تلخ خوش کندر دربرگیرنده زندگی نامه فرهاد است. در این کتاب قرار نیست با آثار فرهاد و یا سبک نوازندگی و خوانندگی او آشنا شوید؛ بلکه نویسنده سعی کرده است فرهاد را در مقام یک انسان روایت کند.

شروع کتاب با روایت کودکی فرهاد است و تمام طول زندگی فرهاد روایت می‌شود. فرهاد در موسیقی دهه پنجاه که هنوز هم درخشان‌ترین دوران تاریخ موسیقی ایران است جایگاه ارزشمندی دارد. این خواننده نماینده دورانی بود که در آن دوران بیان هنرمندانه امر سیاسی-اجتماعی به بلوغ رسیده بود. چرا فرهاد در زمان خود و حتی چندین دهه بعد از حیات خود همچنان محبوب است؟ اگر تنها یکی از اثرهای فرهاد مهراد را گوش داده باشید می‌دانید که این خواننده با صدای محکم و دلنشین خود از مسائل سیاسی و اجتماعی زمانه‌اش می‌خواند نه از دغدغه‌های شخصی عاشقانه!

سبک موسیقی دهه پنجاه پر است از ترانه‌های عاشقانه که برخی از آن‌ها هنوز هم جزو برجسته‌ترین موسیقی‌های عاشقانه هستند. اما فرهاد با آوازهایش که در نهایت سادگی و خالی از هرگونه تکنیک‌های چیره‌دستانه است، سعی می‌کرد دغدغه‌های سیاسی و اجتماعی زمان خویش را در ترانه‌هایش به تصویر بکشد. شاید همین موضوع منجر به تمایز این خواننده با هم عصرهای خودش شد.

روایتی از زندگی فرهاد مهراد

همان‌طور که کمی پیش هم اشاره کردیم، این کتاب روایت کننده زندگی نامه فرهاد است. البته که قرار نیست در کتاب از آثار فرهاد و یا سبک موسیقی آن بخوانید. ممکن است از خود بپرسید چه چیزی در زندگی فرهاد متمایز بوده است که کتابی از زندگی نامه او به چاپ رسیده است؟ فرهاد بارها در مصاحبه‌های خود به آماتور بودنش اعتراف کرده بود؛ اما این اعتراف چندان هم از روی تواضع و فروتنی نبود!

فرهاد مهراد در زمینه موسیقی تحصیلات آکادمیک نداشت و در زمینه آهنگ سازی نیز صاحب سبک نبود. اگر نقدهایی که راجع‌به فرهاد شده است را شنیده باشید متوجه می‌شوید که بسیاری او را یک خواننده تکنیکی قلمداد نمی‌کردند. با این وجود فرهاد توانست با یاری متخصصانی چون اسفندیار منفردزاده، احمد شاملو و شهریار قنبری به یکی از برجسته‌ترین ترانه سراها و خواننده‌های تاریخ ایران تبدیل شود. فرهاد حرف جدیدی برای گفتن داشت؛ حرفی نو از دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی که کمتر کسی در آن دوران به آن می‌پرداخت.

در کتاب چون بوی تلخ خوش کندر، بررسی آثار فرهاد به صورت عمدی کنار گذاشته شده است. چون نویسنده اصرار زیادی بر این داشت که فرهاد و شخصیت او را در قامت یک انسان بررسی کند و نه هیچ چیز دیگری. بنابراین در کتاب چون بوی تلخ خوش کندر شما نمی‌توانید از تمام وجوه زندگی فرهاد آگاه شوید. در هیچ جای کتاب چیزی راجع‌به این موضوع نخواهید خواند که در آن شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه فرهاد چه جایگاهی داشته است.

نقد و بررسی کتاب چون بوی تلخ خوش کندر

ممکن است خواندن این کتاب کمی گیجتان کند. روایت داستان از حیث زاویه دید پراکنده و متفاوت است. همچنین در کتاب گفته‌های دست نخورده و تلخیص نشده دیگران درباره فرهاد نیز وجود دارد که خواندن آن‌ها خالی از لطف نخواهد بود. یکی دیگر از ویژگی‌هایی که زندگی نامه فرهاد را برای دوست داران و طرفداران او جذاب کرده است، اسناد مرتبط با زندگی شخصی این خواننده است.

در صفحاتی از کتاب تصاویر فرهاد، بریده‌هایی از روزنامه‌هایی که راجع‌به او نوشته‌اند و دستخط او قرار گرفته است. از پیچیدگی و تفاوت در نوع روایت که بگذریم، کتاب چون بوی تلخ خوش کندر دارای نثری ساده و روان است که خواندن این کتاب را برای علاقه‌مندان بسیار راحت‌تر کرده است. اما چرا نویسنده این اسم را برای زندگی نامه و کتابش انتخاب کرده است؟ با شناختی که از وجوه شخصیتی فرهاد پس از خواندن این کتاب بدست می‌آورید متوجه می‌شوید که این استعاره زیباترین نامی بوده است که می‌توان برای این روایت انتخاب کرد.

چون بوی تلخ خوش کندر استعاره‌ای رسا از روحیه حساس، سخت‌گیر، منزوی و گزیده کار فرهاد است. در عین حال این اسم با رساندن مفاهیم بالا، تمثیلی از آوازهای تلخ و شنیدنی فرهاد نیز می‌باشد؛ آوازهایی اعتراضی که به راستی بوی تلخ خوش کندر می‌دادند و به شکل هنرمندانه‌ای بر دهان فرهاد جاری می‌شدند.

درباره نویسنده کتاب

چون بوی تلخ خوش کندر را نوید کهندل در 304 صفحه به نگارش درآورده است. این کتاب از سوی نشر ماهی به چاپ رسیده و تاکنون سه بار بازنشر شده است. کتاب چون بوی تلخ خوش کندر را می‌توان کتابی در دسته‌بندی‌های تاریخ معاصر، زندگی نامه و من باب موسیقی و هنر دانست. اگر آثار فرهاد را شنیده‌اید و می‎‌خواهید بیشتر با شخصیت این فرد آشنا شوید، این کتاب را مطالعه کنید. نسخه چاپی این کتاب در کتاب‌فروشی‌ها موجود است و شما می‌توانید نسخه آنلاین آن را نیز از سایت نشر ماهی دانلود کنید.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *